Diagnostiek en Behandeling


Bij het bieden van een goede behandeling is het nodig dat we jou goed leren
kennen. Dit noemen we diagnostiek. Voordat een behandeling van start
gaat, willen we de tijd nemen goed in kaart te krijgen wat er speelt en wat
er volgens jou, maar ook volgens ons nodig is. Wat kun je al, en wat moet
je nog leren? De diagnostiek begint al vanaf het eerste moment dat we
elkaar spreken en kan een aantal gesprekken in beslag nemen.
Soms willen we nog wat aanvullende onderzoeken uitvoeren, maar dat
zullen we dan altijd met je bespreken van te voren. Aan het eind van dit
diagnostiektraject vindt een
adviesgesprek plaats. In dit adviesgesprek delen we de uitkomsten, zodat
we samen tot een gepaste vervolgbehandeling kunnen komen. Ook zijn er
mogelijkheden voor intelligentieonderzoeken en sociaal emotionele
onderzoeken.





Binnen X-Tense wordt naast passende ambulante ondersteuning en begeleiding ook behandeling geboden. De principes zijn hierin helder:

1.Wij bieden behandeling waar nodig.
Dit betekent dat we zorgvuldig kijken of er niet behandeld gaat worden, wanneer dit niet nodig is (overbehandeling), maar ook dat niet geschroomd wordt behandeling te geven wanneer dit wél nodig is (onderbehandeling). Daadkracht dus! Niet al het gedrag wat ‘anders’ is, is psychiatrisch van aard. Soms is het juist goed om met elkaar tot de conclusie gekomen dat bepaald gedrag niet gek is. Kijken hoe er dan tot acceptatie gekomen kan worden (door de omgeving) is dan ook mogelijk.
2.Wij bieden behandeling op maat.
Wij kijken zorgvuldig naar de behoeftes van de persoon en/of het gezin. Wat zijn de vragen die er liggen, en belangrijker: wat zijn de wensen die er liggen. Welke behandelmethodes passen hierbij en wie moeten er betrokken zijn bij de behandeling om het traject tot een succes te maken?
3.Wij betrekken jou bij de behandeling.
Behandeling is niet een proces van ‘zenden en ontvangen’. De therapeut is niet een leraar die jou een paar trucjes gaat aanleren. Behandeling is een gedeeld proces, waarin alle belangrijke personen van de behandeling betrokken worden. Jij hebt iets te zeggen over jouw traject. In het Engels noemen we dit Shared Decision Making. We willen dat jij iets hebt aan de behandeling. Jij kent jezelf het beste, dus jij hebt zeker ook wat te zeggen over wat voor jou werkt of niet.


   

jong volwassenen

Soorten behandeling

Binnen X-Tense leveren we maatwerk. Dit betekent dat we niet vanuit één stroming of methode werken, maar dat we kijken welke vorm van behandeling het beste bij jou aansluit. Soms betekent dit dat het een combinatie van stromingen of methodes kan zijn. Om toch een idee te krijgen van welke therapievormen we een combinatie kunnen maken, staat hieronder een aantal voorbeelden:

Cognitieve en/of Gedragstherapie (CGT)
In een cognitieve en/of gedragstherapie kijken we naar het gedrag en naar gedachtes. Iedereen staat op een bepaalde manier in de wereld door zogenaamde leefregels. De meeste leefregels, of overtuigingen, zijn ontstaan door eerdere ervaringen. In een cognitieve en/of gedragstherapie werken we samen aan het uitdagen van de gedachtes die niet helpend zijn. Dit wordt gedaan door met elkaar na te denken over de gedachtes, maar ook door dingen te doén. Doen helpt mee om anders over zaken te denken. Deze therapie is geschikt voor mensen die graag bezig zijn, het beste leren door dingen te doen, of wanneer klachten duidelijk ‘gekaderd zijn’. Denk aan bijvoorbeeld angstklachten, problemen in de stemming, of bijvoorbeeld hinderlijke gewoontes waar je graag vanaf wil.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy (EMDR)
EMDR is een korte therapievorm, waarbij het doel is om een steeds terugkerend en vervelend ‘plaatje in je hoofd’ te laten verdwijnen. Zo’n naar beeld ontstaat vaak wanneer je vervelende situaties hebt meegemaakt, of wanneer je schokkende dingen hebt gezien. Soms heb je niet per se last van een naar beeld in je hoofd, maar voel je het bijvoorbeeld meer in je lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld buikpijn krijgen als je terugdenkt aan een gebeurtenis, of voel je constant een soort alertheid (alsof je lichaam zich schrap zet). EMDR helpt je deze nare ervaringen te verwerken, waardoor je in het dagelijks leven zonder veel last kunt terugkijken naar de dingen die zijn gebeurd.

Ouder (en kind) begeleiding
Soms is een probleem niet alleen een probleem van het kind zelf, maar speelt er een probleem in de interactie tussen het kind en ouder(s). Dit is dan niet zozeer ‘de schuld’ van een van beide partijen, maar eerder een vervelende en ongewilde situatie die in de loop van de tijd zo ontstaan is. Het kan in die gevallen helpend zijn om gesprekken te hebben (en soms oefeningen te doen) die gericht zijn op het verbeteren van de communicatie tussen kind en ouder(s) en elkaar beter te leren begrijpen. Contactmomenten met een therapeut kunnen hierin bijdragen en soms ook noodzakelijk zijn.

Psychotherapie
Psychotherapie is een breed begrip en bestaat in allerlei vormen en maten. Binnen X-Tense bestaat de mogelijkheid om een (kortdurende) psychotherapie aan te gaan. Psychotherapie gaat vaak over het beter begrijpen van jezelf: snappen waarom je doet wat je doet, en minder verrast zijn door je eigen denken en handelen. Ook kan psychotherapie gaan over ‘voelen’. Soms voel je je somber, zonder dat je ook maar enig idee hebt waarom dit zo is. In een psychotherapie gaan we samen onderzoeken waarom je klachten er zijn, en belangrijker: hoe ze ook weer kunnen verminderen.

Emotie en agressie regulatie trainingen

X-Tense